
Vara e cel mai provocator anotimp pentru piele. De obicei, ne gândim la soare, bronz sau vacanță. Dar există și piele „arsă”, îmbătrânită, cu tulburări de pigmentație severe și, din păcate, uneori… cancer. Pielea, cel mai mare organ al nostru, trece prin multe în sezonul cald. În acest articol vom afla împreună care sunt principalele probleme medicale și de estetică ale pielii, precum și soluțiile naturale. Nu în ultimul rând, vom explora și mecanismele lor, pentru a înțelege cu adevărat cu ce ne confruntăm.
Razele UV – bronz cool sau mai degrabă îmbătrânire pe repede-înainte
Aceste radiații sunt componente invizibile ale luminii solare, esențiale pentru sinteza vitaminei D și reglarea sistemul nervos. Problemele apar atunci când vorbim de exces! Acel “bronz de revistă” e de fapt un mecanism de apărare, nu o binecuvântare. Doar 20 de minute de expunere la soare, vara, între orele 11 și 16, provoacă arsuri. Mai mult, distrug colagenul, afectează ADN-ul și, vom vedea, produc mutațiii rele. UV-ul pare prietenos, mai ales când vine cu o briză caldă și un cocktail în mână. E nevoie însă doar de un pic de exces și, sub piele, radiațiile solare (mai ales UVB și UVA) produc tot felul de… lucruri.
ARSURI SOLARE
Un pic de piele înroșită de la soare am avut cu toții, n-ar trebui să fie o problemă. Însă, deși pare ceva derizoriu, din punct de vedere medical, pielea înroșită înseamnă multe. E o leziune inflamatorie însoțită de:
- creșterea numărului de radicali liberi
- moartea accelerată a celulelor epiteliale
- descuamare
De aceea, pielea are nevoie disperată de acțiunea calmantă și protectivă a cremei de REISHI GANODERMA. De ce? Fiindcă polizaharidele din Reishi Ganoderma acționează asupra sistemului de apărare local. Ele cresc producția de interleukină-10 (o proteină „anti-inflamație”) și scad nivelul interferonului-gamma (o citokină inflamatorie). Aceasta ajută la oprirea reacției exagerate declanșate de radiațiile UV-B – așa-numita „furtună de citokine”.
Administrarea internă a capsulelor GANODERMA – Reishi Triterpene Standardizat, împreună cu crema de REISHI are chiar un efect mai bun. Triterpenele din această ciupercă au o superputere: blochează o enzimă „rea” (NADPH-oxidază), care altfel produce radicali liberi agresivi. Astfel, administrarea internă și externă de Reishi:
- combate distrugerea grăsimilor din membranele celulare
- previne degradarea barierelor de protecție
- previne pierderea elasticității pielii
- crește rezistența și stabilitatea celulelor dermice la agresiuni

PIELE USCATĂ ȘI SUBȚIATĂ
Fie că stăm la plajă prea mult sau că mergem la solar pentru a dobândi un „bronz sănătos”, pielea are alte păreri. Nefăcând față asaltului UV, își pierde stratul protector și implicit protecția, aceasta dacă nu acționăm la timp cu Reishi, de care vorbeam anterior.
Totuși, dacă nu ne-am luat măsuri de protecție sau am exagerat cu expunerea, pielea se subțiază. În termeni fiziologici, UV-ul degradează colagenul și scade rata de multiplicare a keratinocitelor, celulele care formează stratul exterior al pielii (epiderma). În plus, distruge fibroblastele – celulele responsabile de menținerea structurii și fermității dermului. Astfel, pielea devine mai fragilă, mai vulnerabilă. Aici intervine crema de CIUPERCA ZĂPEZII, cu o reputație excelentă în dermatologie. Polizaharidele din Tremella reduc moartea celulară (apoptoza) indusă de radiațiile UV. Acest efect se produce prin reglarea unor proteine implicate în echilibrul redox, cum sunt TXNIP (controlează metabolismul celular) și tioredoxin-reductaza 2 (o enzimă mitocondrială).
Crema de CIUPERCA ZĂPEZII va fi aplicată vreme de 30 de zile după expunerea la soare, pe zonele care au fost supra-expuse, dimineața și seara. La 2 ore după folosirea Cremei de CIUPERCA ZĂPEZII, se aplică o peliculă de Cremă cu SMIRNĂ ȘI TĂMÂIE. Aceasta din urmă are două calități: inhibă potențialele celule cu mutații maligne și aplică un strat de grăsimi, neplăcute ca atingere și consistență, dar foarte necesare.

PIELE ÎMBĂTRÂNITĂ ȘI PLINĂ DE RIDURI
După uscarea și subțierea pielii, următorul efect foarte neplăcut al expunerii la soare sau la dispozitivele de bronzare artificială este îmbătrânirea. Și, da, există cazuri în care persoane de 22 de ani au „dobândit” pielea unei persoane de 40 sau mai mult, numai de dragul bronzului. Aici e nevoie de mai mult ajutor. De aceea există TELOM-R RECUPERARE, o cremă cu un extract de Astragalus, cu efecte reîntinerioare și protective. Acesta acționează la nivelul elementelor constitutive ale țesutului elastic (fibroblaste), oprind scăderea colagenului şi limitând degradarea matricei extracelulare. Această cremă conține și ulei esențial integral de Eucalipt, care stimulează producția de ceramide. Sunt grăsimi secretate natural de corpul nostru, care protejează pielea de deshidratare, îi dau un aspect tineresc și strălucitor. Un protocol complet de întinerire a pielii degradate ar arăta astfel:
- cremă TELOM-R RECUPERARE aplicată înainte de culcare, pe zonele de piele afectate de îmbătrânire. Are o consistență grasă, dar e de neînlocuit atunci când vrem să ajutăm pielea îmbătrânită. În plus, stimulează producția de ceramide și acționează la nivel sub-celular.
- cremă de CIUPERCA ZĂPEZII aplicată seara (orele 19.00-20.00), dar obligatoriu cu 2 ore înainte de culcare. Aplicațiile se fac vreme de 21 de zile consecutiv, urmate de 21 de zile pauză, spre deosebire de cele cu CREMA TELOM-R RECUPERARE, care se pot face 90 de zile în continuu, cu 15 zile de pauză.

PIGMENTARE EXCESIVĂ
Acele pete maronii care nu trec cu lunile și anii se numesc lentigine. Apar în 90% din cazuri pe fondul expunerii neprotejate la soare. Vorbim de o acumulare de melanină, pigmentul cu care pielea se „apără” de UV prin bronzare, care greu se lasă dusă. Și în acest caz este indicată CIUPERCA ZĂPEZII, care acționează prin inhibarea directă a melanogenezei (procesul de producție al melaninei). O cură cosmetică cu crema de Tremella fuciformis, folosită timp de 12 săptămâni, de persoane cu hiperpigmentare moderată–severă (melasmă şi lentigo solar), a redus petele în medie cu 26 %. De asemenea, a fost asociată cu percepția subiecților de pete mai deschise și cu o nuanță mai uniformă și implicit mai puțin vizibilă. Totul, fără reacții adverse.
CÂND PERICOLUL E SERIOS: CANCERUL DE PIELE
Expunerea cronică la soare e principalul factor de risc pentru cancerul cutanat. Cele trei forme frecvente sunt:
- Carcinomul bazocelular: apare frecvent pe față; e lent, dar invaziv.
- Carcinomul spinocelular: mai agresiv, poate invada țesuturile adânci.
- Melanomul: cel mai periculos, pleacă adesea de la o aluniță care și-a schimbat forma, culoarea sau dimensiunea. Se răspândește rapid și trebuie diagnosticat timpuriu.
Evident, la cele mai mici semne de suspiciune, mersul la dermatolog și, dacă este cazul, la oncolog este obligatoriu. În cazul în care diagnosticul se confirmă, urmarea tratamentului medical prescris (care uneori poate fi extrem de invaziv) are cele mai mari șanse de reușită. În ajutorul acestuia pot contribui decisiv câteva produse naturale:
- MYCO-IMUN 12 – combinație de 12 ciuperci medicinale care activează și reglează sistemul natural de apărare, în sensul detectării și distrugerii celulelor care au suferit mutații. Poate susține imunitatea degradată de chimio- sau radio-terapie și poate „destabiliza” celulele maligne care astfel devin mai vulnerabile la citostatice.
- TELOM-R CITO – formulă complexă ce susține moartea programată (apopotoza) celulelor maligne. De asemenea, poate preveni vascularizarea și proliferarea aglomerărilor de celule mutante. Susține organismul pacientului oncologic.
- CREMA DE CORIOLUS – are o acțiune deopotrivă utilă și interesantă. Polizaharidele sale determină eliberarea de molecule speciale (DAMP: damage-associated molecular patterns) semnalizând imunității existența și localizarea celulelor maligne. Astfel expuse, celulele mutante de la nivelul pielii devin ținta sigură a macrofagelor și a altor luptători ai sistemului imunitar, ce găsesc și înlătură pericolul.

Problemele pielii vara – O mică concluzie
Pielea are nevoie de vacanță, dar nu de chin. Cel mai sigur e ca vara să nu te expui la soare între orele 10.00 și 17.00. Când o faci, folosește cremă cu factor de protecție. Dacă trebuie să mergi pe jos, atunci acoperă-te și bea apă suficientă. Și, mai ales, nu ignora semnalele pielii. În caz de roșeață, mâncărimi, piele uscată sau îmbătrânită, acționează cu creme preventive, precum Reishi, dar și cu tratamente cosmetice precum Ciuperca Zăpezii sau Telom-R Recuperare. Alunițe ciudate, mâncărimi din senin sau răni care nu se vindecă? Mergi la dermatolog și dacă este, oncolog. Chiar și în cele mai grave scenarii, există soluții naturale cu adevărat valoroase, ce ajută tratamentele clasice.
