
Când glicemia o ia razna și urcă prea sus, corpul intră în panică: ți-e somn brusc, ești obosit și fără vlagă. Iar grăsimea se stochează fix unde nu trebuie – pe burtă! În spate, se ascund probleme serioase: diabetul netratat atacă ochii, rinichii, nervii, inima și vasele de sânge. Da, poate fi mortal, nu doar neplăcut. În acest articol vom cunoaște cinci remedii foarte puternice contra diabetului, din lumea ciupercilor medicinale și nu numai.
Totul începe de la rezistența la insulină
Celulele pline de grăsime, prea „comode” să folosească eficient insulina sunt prima sursă a diabetului. Problema este că, atunci când insulina nu-și face treaba, totul se dă peste cap. Iar cele mai naturale măsuri pentru scăderea rezistenței la insulină sunt:
- Scăderea procentului de grăsime din țesuturi, mai ales a grăsimii viscerale
- Creșterea masei musculare, în special abdominale
Sunt două măsuri naturale, care funcționează, dar nu singure. Există remedii care știu să scadă singure glicemia, având efecte insuline-like. Dar și unele mai specializate, care „încurcă” enzimele ce produc complicații diabetice ca neuropatiile sau orbirea. Într-o abordare mai directă, pot scădea rezistența la insulină direct sau chiar schimba microbiomul intestinal, de care depinde inflamația ce întreține diabetul, dar și apetitul.
Reishi și polizaharidele sale magice – un ajutor natural în lupta cu diabetul
Ciuperca Reishi (Ganoderma lucidum) ajută decisiv la ținerea sub control a diabetului, cu ajutorul unor zaharuri complexe. Ce fac ele? Pe de o parte, pun frână producției de zahăr de către ficat, inhibând două enzime (PEPCK și G6Pase). Pentru că da – ficatul știe să producă zahăr din orice, într-un proces numit gluconeogeneză, ce scapă de sub control în diabet. Tot polizaharidele din REISHI EXTRACT determină ficatul să depoziteze excesul de zaharuri sub formă de glicogen, un fel de rezervă sănătoasă de energie.
Extractul REISHI TRITERPENE face ceva și mai interesant: ajută corpul să răspundă mai bine la insulină, scăzând rezistența la insulină. Și o face atât de bine, încât în studiile clinice a scăzut indicele HOMA, decisiv în diabetul la persoanele supraponderale sau vârstnice.

Ciuperca siberiană și jocul enzimatic în diabet
Acest fung negru, care crește pe mesteceni, numit și Chaga (Inonotus obliquus), e o adevărată comoară pentru metabolism. Ea conține niște polizaharide speciale numite β-glucani melaninați. Ce fac aceștia? Repară mitocondriile – adică „centralele energetice” ale celulelor – și calmează radicalii liberi, acele molecule care strică tot prin organismul diabetic. De aceea CHAGA – CIUPERCĂ SIBERIANĂ EXTRACT:
- scade direct glicemia
- ajută la procesarea mai bună a amidonului și zahărului din alimente
- activează enzima care transformă zahărul în glicogen, adică zahărul în rezervă, nu în problemă.
- ajută la inactivarea substanțelor pro-inflamatorii care atacă rinichii, producând nefropatia diabetică
Și dacă nu e de ajuns, mai are un mare secret: ajută la pierderea grăsimii viscerale. Practic, susține distribuirea distribuirea problematicii rezerve de grăsime prin organism, critică la persoanele prediabetice și diabetice.
Ciuperca tibetană și enigmaticele sale „arme bacteriologice” în lupta cu diabetul
Formula CIUPERCĂ TIBETANĂ FORTE PLUS are două ingrediente majore: Ciuperca tibetană (Cordyceps sinensis) și Turmericul (Curcuma longa), sub forma unor extracte foarte concentrate. Turmericul aduce „pacea inflamatorie”, extrem de importantă în diabet. Ciuperca tibetană este un fel înger păzitor pentru sistemele afectate de diabet, protejând de exemplu glomerulii (unitățile de filtrare din rinichi) de degradare. Mai face și scut în jurul inimii, protejând-o de leziunile cauzate de lipsa de oxigen, frecvente în diabetul complicat cu arteriopatii. Dar cele mai spectaculoase efecte le are asupra trilioanelor de microorganisme din colon care au efect hotărâtor în boala diabetică:
- ajută la refacerea barierei intestinale, o structură din colon cu niște cili care selectează „bacteriile bune”, împuținându-le pe cele care produc diabetul prin inflamație cronică și apetit scăpat de sub control.
- reduce endotoxemia, mai exact cantitatea de toxină bacteriană (LPS) care face intestinul ușor de traversat de bacterii, declanșează inflamație și afectează insulina;
- ajustează direct microbiomul intestinal. Mai exact, încurajarea de bacterii benefice precum Parabacteroides goldsteinii și echilibrează raportul Firmicutes/Bacteroidetes, ceea ce duce la o mai bună toleranță la glucoză și la valori ale trigliceridelor mai mici.
Nici nu e de mirare că Ciuperca tibetană face parte din super-formula MYCOBIOM MODULATOR, cu efecte excelente în diabet și nu numai. Curele de 8 săptămâni cu MYCOBIOM MODULATOR îmbunătățesc nu doar microflora, ci și răspunsul la antidiabetice, fie ele naturale sau de sinteză. Foarte important, pot reduce efectele secundare ale tratamentelor cu insulină injectabilă.
Astragalus și TELOM-R DIAB – perspective chiar în tratarea diabetului avansat
Rădăcina plantei Astragalus membranaceus, sub formă de extract concentrat, e o armă antidiabetică. Ce face? Nu ne ajunge spațiul să menționăm totul, dar vom menționa câteva direcții importante.
- Polizaharidele sale scad rezistența la insulină pe două căi simultan, dar și protejează rinichii de fibroza diabetică.
- Tot ele ajută la repararea leziunilor diabetice precoce ale vaselor de sânge.
- Astragalus este atât de abil încât poate preveni și moartea programată a celulelor producătoare de insulină (beta) din pancreas. Mai simplu spus, păstrează tinerețea biologică a pancreasului.
De fapt, cuvântul „tinerețe” este cheia acțiunii Astragalus și a TELOM-R DIAB. Acesta conține două tipuri de extract din această plantă, cu acțiune de protecție telomerilor, un fel „siguranțe” ce protejează cromozomii și implicit materialul genetic celular. Iar extractele de Astragalus din acest produs pur și simplu lungesc acești telomeri, în 6 luni de cură. În studiile in vitro, a produs reîntinerirea celulară, inclusiv în țesutul pancreatic, ceea ce deschide perspective chiar în tratarea a diabetului avansat, cu complicații.

Triada plantelor insuline-like contra diabetului
Anghinarea, Armurariul și frunzele de Măslin sunt adesea supra-numite insuline vegetale. În realitate, ele nu înlocuiesc insulina, dar îi optimizează atât de mult acțiunea încât adesea surclasează medicamente considerate puternice. Ele fac parte, alături de Astragalus, din formula TELOM-R DIAB, având un efect cumva direct de diminuare a glicemiei. Anghinarea și Armurariul inhibă α-glucozidaza intestinală, prevenind creșterea puternică a glicemiei după masă. Extractul de Măslin, standardizat în oleuropeină urmează traseele insulinei în mușchi, crescând sensibilitatea receptorilor la acest nivel. De aceea, TELOM-R DIAB poate da rezultate excelente în diferitele tipuri și stadii ale diabetului, fiind o soluție extrem de versatilă și puternică.

Concluzie
Dacă vrei să nu te doboare glicemia, ai grijă de ea… înainte să aibă ea grijă de tine! Cum? Ai un întreg arsenal de plante ciuperci medicinale, care așteaptă să fie folosite. Îți mai trebuie un minimum de voință, ceva dietă și mișcare, iar viața ta se poate schimba în bine. Pentru că diabetul poate fi și trebuie învins.
TELOM-R DIAB – 120 capsule
Funcționarea normală a pancreasului și niveluri normale ale glicemiei în sânge
CHAGA – Ciuperca Siberiană – 60 de capsule
Îmbină extractul standardizat în polizaharide și pulvisul ciupercii Chaga cu alte 8 ingrediente vegetale pentru a crește biodisponibilitatea și a potența acțiunile fiziologice ale acestui fung uimitor
CIUPERCA TIBETANĂ FORTE + – 120 capsule
Are o intensitate a efectului și o bogăție a acțiunilor fiziologice greu de egalat
BIBLIOGRAFIE
Ern PTY et al. Therapeutic properties of Inonotus obliquus (Chaga mushroom). 2023
Wang S et al. Research Progress on Application of Inonotus obliquus in Diabetic Kidney Disease. 2023