ALIMENTAȚIA SĂNĂTOASĂ ÎN SLĂBIT
– 3 diete documentate științific –
Dacă ai obosit să faci eforturi sau nici nu ai avut curajul să încerci să slăbești, ai ajuns unde trebuie! Citind rândurile următoare, șansele tale să atingi greutatea dorită cresc simțitor. De ce? Deoarece în continuare nu vom vorbi despre vreo dietă de înfometare, cu care „dai jos” 2 kilograme pe săptămână, după care cauți cu disperare frigiderul. În schimb, vom vorbi despre alimentația sănătoasă, care te ajută să slăbești cu adevărat. De asemenea, îți vom recomanda 3 sugestii de diete de slăbit, cu diferențiatori.
De ce alimentația sănătoasă?
Pentru că cercetările medicale ne spun că ceea ce mâncăm joacă un rol crucial în bătălia cu kilogramele în plus. O dietă ceva mai curată, bogată în nutrienți, are avantajul că te ajută să-ți atingi obiectivele de slăbire, dar să le și menții, printr-un stil de viață sănătos. Cu alte cuvinte, scapi de păcăleala: ”Acum mă chinui să mănânc 2 broccoli pe zi, dar mâine voi rămâne în formă mâncând ce apuc”. Această iluzie duce la obezitate și nefericire. În schimb, chestiunea cu hrana sănătoasă este ca și cum te-ai împăca, în sfârșit, cu mâncarea, cu propriul corp și cu… universul. Nu mai trăiești în foame, îți accepți limitele corpului, le respecți și trăiți amândoi fericiți. Sună bine? Haide atunci să vedem ce înseamnă alimentația sănătoasă.
Ce alimente sunt sănătoase?
- Legume și fructe: furnizează vitamine, minerale și substanțe anti-îmbătrânire a țesuturilor. Un studiu, publicat în „The New England Journal of Medicine”, arată că legumele și fructele mâncate de câteva ori pe zi, sunt asociate cu un excelent control al aportului caloric și, bonus, țin bolile cronice și înspăimântătoare departe.
- Cereale integrale: conțin înspăimântătorii carbohidrați, adică zaharuri, dar să nu ne speriem pentru că nu este cazul. Acești carbohidrați sunt complecși și însoțiți de fibre, contribuind la menținerea nivelului de energie stabil și la controlul poftei de mâncare.
- Proteine slabe: unele dintre ele (din carne) pot avea un grad de toxicitate, care să ne creeze probleme serioase. Dar sunt foarte importante în slăbit deoarece promovează senzația de sațietate și menținerea masei musculare, conform studiului publicat în „The British Journal of Nutrition.” Putem mânca fără restricții leguminoase (năut, soia, mazăre) și ouă, dar și pește oceanic. Mai este eficientă și carnea slabă, dar mai rar și să nu fie din crescătorie industrială, pentru că pot exista acolo niște hormoni pe care nu ți-i dorești în corp!
Ce alimente sunt nesănătoase?
Aproape tot ce găsești în shaormerie și fast food, dar și aproximativ 70% din ce se află în galantarele magazinelor. Vorbim de alimentele procesate, bogate în zaharuri și grăsimi saturate, ne spune un studiu publicat în „The New England Journal of Medicine”. De asemenea, vorbim de tot felul de cărnuri dubioase, produse din animale ce nu au văzut lumina zilei, dar și de tot felul de dulciuri preambalate. Ele duc la creșterea în greutate, deoarece oferă calorii goale. Dar contribuie mult și la apariția obiceiurilor alimentare nesănătoase. Pe românește: pe cât înghițim hrană proastă, pe atât ne vine mai tare să mâncăm ca disperații și nu știm de ce. Dar, să vedem soluția:
Cum mănânc sănătos așa încât să slăbesc?
Întrucât nu merge să fim într-o cură continuă cu broccoli sau piept de pui (ca să nu mai vorbim de supa de varză), trebuie găsită alimentația cu care să putem trăi. Și să mai fim și fericiți, pe deasupra! Așa că oamenii de știință au căutat ce au căutat și au selectat trei diete mari și late. Aproape sigur ai auzit de ele, dar te va ajuta enorm să vezi un punct de vedere științific. Așa vei putea alege, experimenta și hotărâ dacă ți se potrivește acest stil de viață și hrănire sau nu.
Dieta DASH
Se concentrează pe legume, fructe și produse lactate slabe. Este o dietă cu care slăbesc adolescenții, tinerii și adulții din toată lumea. Dar, culmea, inițial a fost o dietă pentru vârstnicii cu hipertensiune. Totul a pornit de la un studiu: „Effects of the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) Diet„. Acesta a apărut în revista Current Atherosclerosis Reports, care a constatat că, într-adevăr, dieta DASH ajută la controlul tensiunii arteriale, însă este excelentă și pentru scăderea în greutate. Te face mai suplu, facilitează irigarea țesuturilor cu sânge, ajută la eliminarea celulitei, ba chiar reduce serios și anxietatea. Vezi AICI mai multe și află dacă ți se potrivește.
Alimentația cu conținut scăzut de carbohidrați
Este verișoară cu dieta Atkins și cu dieta ketogenică, regimuri care i-au făcut pe mulți medici să ridice din sprâncene. Cauza? Ar cam afecta ficatul și, din cauza aportului mare de carne, ar afecta și imunitatea, crescând riscul de boli grave. Dar, coafând nițel aceste regimuri, s-a ajuns la compromis. Și un studiu din Jurnalul American de Medicină Clinical Nutrition arată că dietele cu conținut scăzut de carbohidrați pot promova pierderea în greutate și reducerea grăsimii abdominale. Ceea ce nu sună rău. Vezi AICI mai multe, află dacă ți se potrivește, cât și când merită să-ți asumi și niște riscuri.
Dieta mediteraneană
Am lăsat-o ultima tocmai pentru că e cea mai tare dintre toate. Slăbești încet cu ea, dar efectele durează și… ești fericit. Gândește-te că, până la urmă, este o dietă construită în mii de ani. Iar studiul „Effects of the Mediterranean Diet on Longevity and Health in Aging Populations”, publicat în Current Cardiology Reports, arată că această dietă, cu alimentația bogată în legume, fructe și ulei de măsline, reduce riscul de boli cronice. Vezi AICI mai multe și află dacă ți se potrivește.
Trebuie să știi că aceste diete trebuie să fie adaptate nevoilor individuale. Adică nu trebuie să năpustim asupra lor, ci să le experimentăm pas cu pas și să le adaptă. De asemenea, nu ar strica deloc să discuți cu un profesionist medical sau, mai bine, cu 2-3, ca să-ți faci o idee. Nu în ultimul rând, amintește-ți de extraordinarele plante medicinale, care pot cataliza orice cură. AICI vei găsi super-formule.