Efectul gândirii pozitive asupra sănătății
– 7 beneficii uluitoare –
Gândurilor noastre au o putere uluitoare! Acest fapt e demonstrat de fenomenele complexe generate de ele. Procesele mentale și activitatea creierului produc efecte electrice, dar și modificarea, uneori instantanee, a parametrilor fiziologici. Acest fapt deschide posibilități nebănuite în vindecare. În articolul ce urmează vom afla ce este gândirea pozitivă și cum poate fi ea practicată. De asemenea, vom cunoaște 7 grupe de afecțiuni, vindecate cu ajutorul acestui mod de a gândi. Vom afla inclusiv ce plante stimulează gândirea pozitivă, îmbunătățindu-ne enorm calitatea vieții.
Studiile din domeniul psihofiziologiei, cum ar fi cercetarea publicată în “Psychosomatic Medicine” (Smith et al., 2019), evidențiază legătura strânsă dintre gânduri și răspunsurile fiziologice ale corpului. Gândurile influențează eliberarea hormonilor de stres, iar tensiunea arterială poate fi redusă prin practica gândirii pozitive. În continuare, vom explora modul în care gândirea pozitivă poate influența diverse afecțiuni, bazându-ne pe dovezi din studii clinice și cercetări.
Cum pot practica gândirea pozitivă?
Gândirea pozitivă, seamănă cu antrenamentul, doar că este mental. Ea poate fi privită ca un set de instrumente esențiale în trusa noastră de auto-îngrijire, pentru redobândirea și menținerea sănătății fizice și mentale. Am selectat trei tipuri de exerciții care, făcute pe termen lung, te ajută să-ți recapeți sănătatea, dar și să-ți îmbunătățești viața, din temelii.
3 EXERCIȚII pentru ANTRENAREA GÂNDIRII POZITIVE care-ți VOR SCHIMA VIAȚA
1. Reîncadrarea cognitivă
Este o tehnică rapidă și intensă, ce te ajută să-ți schimbi perspectiva asupra situațiilor negative. Este ca și cum ai purta ochelari de soare pentru minte, filtrând lumina negativă și lăsând doar razele pozitive să-ți atingă conștiința. De exemplu, dacă un student a primit o notă proastă la un test important, se va simți rău. Dar prin reîncadrarea negativă ajunge la: “Am luat o notă proastă, sunt un eșec total. Nu voi reuși niciodată.” Oricât ar părea de simplist, reîncadrare pozitivă îi schimă în bine funcționarea creierului și a corpului. Reîncadrarea pozitivă: “Am obținut eu o notă mai mică, dar văd că este o oportunitate de a învăța, de a mă concentra. Știu la ce trebuie să lucrez mai mult, mai cer ajutor și pot să schimb metoda de învățare. Fustrarea de acum mă ajuă să devin mai puternic la viitoarele teste.”
2. Afirmațiile pozitive
Pot fi asemănate cu un “combustibil” pentru minte. Ele ne oferă energie și putere, pentru a face față încercărilor cu încredere și determinare. Simpla lor rostire interioară, dar cu convingere, de zeci de ori pe zi, poate ajuta enorm. Exemple de afirmații pozitive: “Mintea și corpul meu lucrează și susțin vindecarea fizică și emoțională.” sau “Fiecare zi îmi crește înțelegerea și acceptarea, aducându-mi sănătate mentală și fizică.”
3. Meditația și mindfulness-ul
Constituie un antrenament mai profund al minții. Meditația implică focalizarea atenției pe respirație și gânduri, liniștind mintea. Mindfulness implică conștientizarea prezentului, observând cu atenție senzațiile și gândurile, fără judecată. Prin practicarea lor regulată, te antrenezi să fii calm și concentrat, reducând stresul și anxietatea, cu efecte fiziologice uluitoare, așa cum vom vedea:
⇒ Beneficiile gândirii pozitive în depresie
Depresia este o problemă serioasă de sănătate mentală, dar gândirea pozitivă poate oferi sprijin. Studiile clinice, printre care și cel publicat în ”American Psychologist” (Seligman et al., 2006) au demonstrat că terapia bazată pe gândire pozitivă reduce în mod semnificativ simptomele de depresie.
⇒ Gândirea pozitivă și pacienții cu Cancer
Pacienții oncologici pot beneficia de gândirea pozitivă pentru îmbunătățirea sănătății și gestionarea stresului. Un studiu din publicația „Cancer” (Stanton et al., 2015) arată că reîncadrarea pozitivă, afirmațiile pozitivă și tehnicile de meditație îmbunătățesc calitatea vieții, dar și rata de supraviețuire a pacienților.
⇒ Reducerea riscului cardiovascular prin gândire pozitivă
Bolile cardiovasculare sunt o problemă majoră, dar gândirea pozitivă poate avea un impact pozitiv asupra sănătății inimii. Un studiu publicat în ”Circulation” (DuBois et al., 2019), indică faptul că gândirea pozitivă contribuie la scăderea tensiunii arteriale și la reducerea riscului de complicații.
⇒ Controlul glicemiei cu ajutorul gândirii pozitive în diabet
Diabetul necesită gestionare constantă, iar gândirea pozitivă poate facilita acest proces. Conform unui studiu din Diabetic Medicine (Huffman et al., 2017), optimismul contribuie la gestionarea diabetului și la menținerea controlului glicemic.
⇒ Reducerea durerii în artrita reumatoidă prin gândire pozitivă
Aeastă boală reumatică inflamatorie cauzează dureri severe și rigiditate, fiind greu de controlat cu antiinflamatoare. Dar, practicarea gândirii pozitive și a tehnicilor de relaxare poate reduce disconfortul, potrivit unui studiu din Journal of Psychosomatic Research (Evers et al., 2018).
⇒ Gândirea pozitivă contra sindromului de oboseală cronică
Oboseală cronică afectează viața de zi cu zi a multor oameni. Un studiu din Journal of Psychosomatic Research (Petersen et al., 2020) arată că gândirea pozitivă și gestionarea stresului pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții pacienților. De asemenea, gândirea pozitivă ajută la restabilirea performanței la locul de muncă, dar și la ameliorarea relațiilor familiale.
⇒ Gândirea pozitivă în Tulburarea de Stres Post-traumatic (TSPT)
TSPT este o afecțiune gravă care necesită sprijin. Potrivit unui studiu din Journal of Traumatic Stress (Follette et al., 2019), terapia bazată pe gândire pozitivă poate ajuta pacienții să facă față simptomelor și să îmbunătățească calitatea vieții.
Extractele vegetale pentru stimularea gândirii pozitive
Plantele medicinale, la rândul lor, pot susține activ și adesea decisiv, abordarea acestui mod, pozitiv și vindecător, de a gândi. Specii cum ar fi griffonia, sunătoarea stimulează producția de serotonină și dopamină care stimulează o stare și o gândire pozitivă. La rândul său, rozmarinul activează zonele din creier care ne ajută să analizăm corect situațiile, eliminând interpretările negative, pesimiste. Vezi AICI detalii despre produsele Telom-R Emoții, Rozmarin Neuro și Emopozitiv, cu aceste ingrediente ce facilitează gândirea pozitivă. Sunt produse care, metaforic vorbind, pot vindeca gradat, deopotrivă sufletul și trupul.
Gândirea pozitivă poate aduce beneficii semnificative sănătății noastre, fizice și psihice, conform studiilor clinice. Cu toate acestea, este important să ne amintim că gândirea pozitivă nu poate înlocui tratamentul medical sau terapia psihologică în cazurile grave. Totuși, prin dezvoltarea și promovarea gândirii pozitive, putem contribui la îmbunătățirea calității vieții și a sănătății. Adesea, în mod decisiv!